Vannak azért jó hírek is

Új Ember, 2006. május 21.

Vannak azért jó hírek is

A világért sem szeretném, ha afféle fülelős alakként tűnnék fel, tényleg nem tehetek róla, de megint hallottam valamit a villamoson. Két fiatal lány ült egymással szemben, egyikük telefonált.

– Szia, Apa, mi újság? Megvan az időpont? Jaj, de jó! Mikor? Augusztus 26.? Jaj, de örülök! Jól van, szaladj, jó, hogy hívtál! Holnap találkozunk!

Leteszi. A másik kérdőn néz. Az iménti magyaráz.

– Újraházasodnak.

– Kik?

– Apa meg Anya.

– Micsoda?!

– Két éve váltak el. Tizenöt év után. Most újra összeházasodnak.

– Ez állati!

– És képzeld, Apa úgy udvarolt Anyának, mint egy kamasz. Néha én voltam a közvetítő… „Mondd meg Anyának, hogy eszembe jutott tegnap…” „Küldök egy kis süteményt Apának…” Szépen, fokozatosan, óvatosan közeledtek egymáshoz. Apa virágot hozott, Anya kicsinosította magát, elmentek sétálni, moziba… És mindketten ragyogtak. Most meg összeházasodnak.

– Örülsz?

– Viccelsz? Mint majom a farkának…

Én is. Mert lám, vannak azért jó hírek is. Távol álljon tőlem, hogy magamat idézgessem, de most egy villanásra mégis muszáj. Tavaly nyáron beszámoltam arról, a környezetemben mennyi régi házasság megy tönkre. Tizenöt év, húsz év után bomlanak fel a kapcsolatok, kezd új életet egyik vagy másik fél (Holtomiglan, holtodiglan szóló imádság, 2005. július 10.).

A villamosbeszélgetés tanúsága szerint azonban van visszaút: lehetséges a gyógyulás. Nem pusztán a vigasztalódás valaki oldalán, hanem az igazi gyógyulás. Mert a vigasztalás a heget képtelen eltüntetni. Elfedni, írral kenegetni, hűsíteni, borogatni tudja csak. A gyógyulást a visszatalálás jelentheti: ha „valahol utat vesztettünk”, rá kell találnunk a pontra, ahol letértünk az ösvényről, mert úgy véltük, tudunk egy rövidebb utat az erdőn át.

Isten áldja mindazokat, akik visszatalálnak a rengetegből. Még inkább azokat, akik képesek egymást visszacsalogatni a közös útra.

Talán emlékeznek, akkor, tavaly nyáron írtam egy nyolcgyerekes házaspárról is: az apa az egyedül élés mellett döntött. Időközben megtudtam: néhány hónap után ő is visszatalált. Létezik tehát újra megtalált béke. Van gyógyulás. Vannak azért jó hírek is.

Minden vélemény számít!