Miben vagy miért?

Új Ember, 2005. június 26.

Miben vagy miért?

Teszek-veszek, duruzsol a rádió, időnként felkapom a fejem, máskor elkalandoznak a gondolataim, azonban egyszer csak olyat hallok, hogy kénytelen vagyok feltekerni a hangerőt. Csivitelő bemondó locsogja az éterbe:

„Egy izraeli orvosprofesszor szerint Jézus tüdőembóliában halt meg.”

Nocsak – gondolom magamban, s azon kezdek tanakodni, vajon ez miért olyan rettentő fontos. Ám a hír folytatódik.

„Benjamin Brenner (így hívják a nagyhírű doktort) kutatásai azt igazolják, hogy a keresztre feszítés és az azt megelőző sorozatos traumák összessége megnöveli a szervezetben a vérrögképződés kockázatát. Elmélete szerint egy Jézus lábában keletkezett vérrög eljutott a tüdejébe, így valószínűleg ez volt Jézus Krisztus halálának valódi, orvosi oka.”

Nocsak – gondolom másodszor is. Nem tudom, van-e a teológiának határozott álláspontja a kérdésről. Hallottam már a vérveszteség teóriáját épp úgy, mint a fulladásos halál lehetőségét. De nem is ez a fontos. A fontos az, hogy vajon ez az egész miért fontos – különösen miért fontos ezen a muzsikáló, rádiós délelőttön, egy légtornász zuhanása és egy frontális kamionbaleset közé ékelve.

A hírek mai fogyasztói számára már nem elegendő a tény: meghalt. Mindent tudni akarunk. Hogyan? Mikor? Miért? Mit mondott? Hányat sóhajtott? Pislogott-e? Vérzett-e nagyon? Mennyire nagyon? Milyen színű volt? S tovább, a végtelenségig. A hírgyárak pedig – nevükhöz méltón – legyártják, amire igény van. Megmutatják, közel hozzák, beletunkolnak. Csak Önöknek, csak most, csak itt, csak velünk, csak mi mutatjuk meg egészen közelről, csak Önök láthatják egészen naturálisan, vigyázat, sokkoló felvételek jönnek…

Hogy az embólia miért fontos? Talán ezért.

Ám a hírnek nincs vége. Mert megszólal maga az elméletalkotó is, s a tunkolásba beleborzongó lelkiismeretet megnyugtatva ad távlatokat a kutatásnak. Ő nem is Jézus sebeiben akart turkálni, dehogy. Épp ellenkezőleg: megváltó céljai vannak. Hallgassuk csak:

„Manapság egyre többen szenvednek a vérrögképződés miatt kialakult embóliától, amelyet orvosi körökben turistaosztály-szindrómának hívnak. A repülőgépeken órákon át mozdulatlanul, kényelmetlen testtartásban ülő utasok lábában ugyanis könnyen alakulhat ki vérrög. Jézus halálának orvosi megközelítésével inkább a mai betegségek megelőzésére szeretném felhívni az emberek figyelmét, nem pedig a vallási nézeteket akarom megváltoztatni.”

Még szerencse – gondolhatjuk megnyugodva. Képzeljük csak el: jön a furfangos Brenner, és embóliaelméletével ízzé-porrá zúzza a kereszténységet…

Valójában most már csak arra vagyok kíváncsi, vajon a sok láblógatástól óvó orvosi intelemnek miért van szüksége Jézus Krisztus legitimációjára? Avagy: hogy veszi magának a bátorságot bárki arra, hogy Jézus szenvedését felhasználva a repülőn ücsörgők kényelméért aggódjon?

Ami pedig az embólia-nem embólia dilemmát illeti: talán nem az a legfontosabb, hogy hány korbácsütés, dárdadöfés és hasonló traumák érnek valakit halála előtt, hanem az, hogy mi volt szenvedésének a célja. Alig érdekel, hogy Jézus Krisztus miben halt meg. Sokkal jobban izgat, hogy miért. Remélem, értem is.

Minden vélemény számít!