Interjú a Figyelőben

2011. január 20-án a Figyelő c. hetilapban jlent meg Galambos Márton interjúja. Amikor utoljára láttam, így festett a szöveg:

Korábban többször nyilatkozta, hogy négy gyerekével olyannyira nem néznek televíziót, hogy nincs is otthon tévéjük. Most, hogy az m2 helyén induló gyerekcsatornát vezeti, majd vesznek egyet?

Ezek régebbi nyilatkozatok lehettek… Valószínűleg nem attól lesz jó vagy rossz a gyerekcsatorna, hogy a gyerekeim mennyit tévéznek. De ha engem félt, az irodámban is van tévé, így én magam is látok bőséggel, ha éppen arról van szó.

Indított egy blogot intendánsi kinevezése után, amiben azt írja, hogy „amikor elfogadtam a felkérést, azt gondoltam, ha a politika megpróbál beleszólni a dolgomba, már itt sem vagyok. Addig is nyílt lapokkal játszom.” Esetleg előre jelezte a hozzáállását, és ezért nem az m1 vezetője lett, hanem egy gyerekcsatornát kapott?

Szó sem volt arról, hogy én lennék az m1 intendánsa, és el sem vállaltam volna. Általában nem akartam intendáns lenni, nincs szükségem csak úgy a pozícióra. A műsorvezetésben megtaláltam önmagam, és nem vágytam el belőle. Ha valami jót lehet tenni, azt megpróbálom. Úgy éreztem, a mulasztás bűne lenne, ha erre nemet mondanék.

Mégis szokatlan ilyen blogot indítani. Miért tette?

Az elmúlt tíz évben sokszor úgy voltam vele az MTV-ben, hogy nem értettem, miért pont úgy, és miért pont akkor születtek meg döntések, egyszerűen csak leszivárogtak hozzánk, minden magyarázat nélkül. Azt remélem, hogy egy ilyen bloggal a döntéseket átláthatóbbá lehet tenni. Komolyan gondolom, hogy nyílt kártyákkal érdemes játszani. De van másik ok is. Nem mi vagyunk a világ legokosabb emberei, nem tudunk mindent kitalálni magunktól, ezért is örülök annak, hogy a blogon nyitott ötletládában már 500-hoz közelít a hozzászólások száma.

Az átláthatóság egyébként minden területen valamilyen védelmet nyújt, korrupciós és politikai területen egyaránt. Bár aki engem korrumpálni akar, az rossz helyen kopogtat: az MTV-nek egyetlen fillérje sincs. Minden forrás a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál van.

Mi lehet reális célja egy közszolgálati gyerekcsatornának a már meglévő adók mellett?

Nézettségi célkitűzést ne várjon tőlem. Nyilván olyan csatornát szeretnénk, amely vonzó és mégis van értelme. Választási lehetőséget akarunk biztosítani azoknak, akik nyugodt szívvel szeretnék a bekapcsolt tévé előtt látni a gyereküket.

Azt már lehet tudni, hogy mennyi pénz jut erre?

Egyelőre vakon tervezünk. Először az összes közszolgálati rádiónak és tévének be kell nyújtania az elképzeléseit az Alaphoz és utána derül majd ki, hogy kinek mennyi jut.

Lassan egy hónapja zajlik a vita nap mint újabb hírekkel az új médiatörvény körül. Ön milyen következtetésekre jutott?

Kíváncsi vagyok, hogyan fogják alkalmazni, és hogyan fog működni ez a törvény. Két szempontból is: a sajtószabadság körül kialakult vitára is a gyakorlat adja majd meg a választ, de a közmédia új szerkezetét érintő kételyekre is. Szerintem nagy kérdés, hogy működőképes lesz-e; hogy jól együtt tudnak-e majd működni a közszolgálati csatornák az Alappal. Nem tudom, ebben a bizonytalanságoktól övezett csatazajban mi nehezebb: gyerekcsatornát építeni vagy újságírónak lenni.

Mint a katolikus hitét nyíltan megélő közszereplő, hogyan látja, szükség van külön katolikus rádióra?

Ez egy bonyolult ügy, és nem is látok igazán tisztán ebben a dzsungelben. Azt hiszem, a szavak és a valódi szándékok nem mindig fedik egymást. Nem is látom pontosan, maga a fenntartó mit gondol a saját rádiójáról. Az kétségtelen, hogy középhullámon az országos adó aránytalanul drága volt. De azt is látom, hogy nagyon sok ember van, aki ezt, és csak ezt hallgatja. Ha őket kérdezné, nyilván egyértelmű választ adnának

A West-Balkán szórakozóhelyen történt tragédiából lehet értelmes konklúziót vonni?

Mindig nehéz olyan tragédiáról beszélni, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, mert teljesen értelmetlen. Arra várok az ilyen esetekben, hogy ne vádaskodás meg felelőskeresés induljon, hanem valakinek szólaljon meg a lelkiismerete és mondja azt: „én hibáztam”. De lehet, hogy ezt hiába várom.

GALAMBOS MÁRTON

Kedvencek

Könyv: Thomas Mann: József és testvérei
Film: Simon mágus, Amélie csodálatos élete, Igazából szerelem, Az ördög ügyvédje – és még annyi más…
Zene: most csak a magyarok közül: Ferenczi, Csík, Kaláka, Palya Bea, Kicsi hang…
Hobbi: szépirodalom, történelem, fotózás

Süveges Gergő 34 éves, házas, 4 gyermeke van. Bölcsész (ELTE) és teológus (Pázmány Péter Katolikus Egyetem)

Minden vélemény számít!