Háttér a Heti Válaszban

A Heti Válasz 2011. január 20-i számában Lukácsy György írt médiaügyben, a cikkhez információt kért tőlem is. Amikor utoljára láttam, így festett az engem érintő szövegrész:

Felcím: Feléledhet az animációs filmipar?

Cím: A rajzolók szerződése

A magyar film legmostohább gyermeke, az animáció a nagyközönség számára szinte már csak az emlékekben és az ismétlésekben él. De elmúlnak-e az ínséges idők, ha beindul a Magyar Televízió 2-es csatornája, amely kimondottan fiataloknak és gyermekeknek szól?

Aki a Pannónia Filmstúdióban készült Macskafogón, Vukon vagy A kockásfülű nyúlon nevelkedett, alighanem ferde szemmel néz napjaink külföldi rajzfilmdömpingére, és hiába keresi Ternovszky Béla, Dargay Attila és Richly Zsolt legendás figuráinak leszármazottait. (Legfeljebb nem túl sikerült folytatásokra lel.) A rendszerváltás ugyanis elfújta a korábban viszonylag bőkezű állami kézből a bankókat. Ráadásul a hazai animációsfilm-szakma gyér forrása 2010-re teljesen elapadt: a Magyar Mozgókép Közalapítvány költségvetését ugyanis a kormány – a közalapítvány korábbi felelőtlen gazdálkodása miatt – zárolta. Bár animációra addig is csak az évi nagyjából ötmilliárd forintból sáfárkodó szervezet kasszájának 3-6 százaléka jutott, ez még éppen elég volt egy-két élelmes stúdió számára, hogy talpon tudjon maradni. (Lásd grafikonunkat.) A túlélési stratégiák mellett azt vizsgáljuk, jelenthet-e kiutat a rajzfilmeseknek a Magyar Televízió gyerekeknek és fiataloknak szóló 2-es csatornája.

(…)

Elmozdulni az origóról

Keserű irónia köti össze az átalakuló m2-t és az animációs szakmát: a közös kiindulópont. „Szinte nulla forintból gazdálkodott tavaly az m2” – mondja Süveges Gergő, a csatorna nemrég kinevezett intendánsa. Ez az összeg éppen megfelel az animációra szánt 2010-es keretnek. „Ezt a méltatlan helyzetet nem lehet egy csapásra megváltoztatni, s óva intenék a csodavárástól is, de lépésről lépésre lehet enyhíteni a magyar rajzfilm szorongatott helyzetén. A szándék mindenesetre megvan” – teszi hozzá Süveges, aki már – Lackfi János költő, műfordító, tanár személyében – meg is bízott egy irodalmi tanácsadót, hogy megfelelő alapanyag után nézzen. Az új médiatörvény előírja, hogy a köztelevíziókon sugárzott tartalom 30-70 százalékának külső gyártásból kell származnia. Bár a korábbi sajtótörvény is előírt egy kvótát, amely az összes országos televíziót arra kötelezte, hogy „reklámbevételének hat százalékát új, magyarországi filmalkotás létrehozására köteles fordítani”, ez eddig alkalmat adott a tág értelmezésre. Olyannyira, hogy az egyik nagy kereskedelmi csatorna saját, esti szappanoperájának gyártásához járult hozzá ezzel az összeggel. Ha ez utóbbi gyakorlatot sikerül megszüntetni, és az m2 vagy a Duna tévé megjelenik megrendelőként az animációs iparban, a rég várt elmozdulás megtörténhet. Aki nem hiszi…

Keretes 2:

„A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk”

A Magyar Televízió 2-es csatornája a tervek szerint a 3 és 17 év közötti korosztály számára sugározza műsorait. Bár Süveges Gergő, a csatorna intendánsa a felső korhatárt 25 évig kitolná, az m2 sávos struktúráját teljes mértékben a fiatalok életritmusához igazítanák. Az egyes időpontokban mindennap hasonló karakterű műsorok kapnának helyet, így válna a nézők számára is kiszámíthatóvá az adásfolyam. Az egyelőre még csak munkacímen futó programok hajnalban vennék kezdetüket: a legkisebbeknek szóló „hagyd aludni apáékat!” után következne 7 és 8 óra között az iskolába indulók érdeklődésére számot tartó műsor, majd kezdetét venné az ebédidőig tartó családi sáv, amely elsősorban az otthon lévő szülőknek szólna (benne: mondókázás, ajánló, családi kör, divattanácsadás, főzés). A délután a „párnasávval” nyitna – amíg a kisebbek alszanak –, a nagyobb gyerekeket céloznák meg a szerkesztők. Ezután jönne az ifjúsági híradó, mely nem is annyira a hírekben, mint azok illusztrálásában térne el a felnőtt verziótól. A gyerekek ágyba terelésének első kísérlete volna az „álomötlet” című esti mese, amit a „de még nem is vagyok álmos” követne a dacosabb gyerekek, de még inkább a kamaszok számára. A kimondottan a fiataloknak szóló koncertek és klipek zárnák a napot.

A „királyi kettes” alapkoncepciója tehát világos. A kulturális ajánlók, szórakoztató és családi műsorok mellett fontos szerep jutna benne a felnőtt életre való felkészítésnek is, azaz pszichológiai és szexuális ismereteket terjesztő programoknak. Az új rendszer várhatóan szeptembertől indul, addig havi egy – főként hétvégére eső – tematikus nappal készítik fel a nézőket a várható változásokra, amelyek Süveges Gergő reményei szerint „nélkülözik majd a gügyögést, az ostoba, a gyerekeket lekezelő műsorokat”.

Minden vélemény számít!