Interjú a Ceglédi Kék Újságban

Czinege Imre készített velem interjút, amikor Cegléden jártam; a jövő héten jelenik meg a helyi újságban.
Amikor utoljára láttam, így festett a szöveg:

Az Országos Családi Könyvtári Napok rendezvénysorozatának keretében október 9-én a Gyermekkönyvtár vendége volt Süveges Gergő, a Magyar Televízió munkatársa. Vas Jánossal beszélgetett a családról, a hivatásról, az Apa-kép-írás című sorozatáról, amely könyv formájában is megjelent.

– Gyermekkorában szeretett szerepelni, voltak is színész ambíciói, de még időben rájött, hogy rossz színész lett volna magából. Mindezt a beszélgetés során árulta el. Magyarország tehát szegényebb lett egy rossz színésszel, de gazdagabb egy jó televízióssal?

– Inkább azt mondanám: gazdagabb egy boldog emberrel. Színészként biztosan rosszul érezném magam, és aki rosszul érzi a helyén magát, az nem is végzi jól a munkáját. Tévésként viszont jól érzem magam, szeretem azt, amit csinálok. Hogy jól csinálom-e, azt a nézőknek kell eldönteniük. Korábban a híradót is nagyon szerettem, ezt a reggeli beszélgetős műfajt is kedvelem, mert nagyon változatos, egy-egy délután sokféle témából kell felkészülnöm másnap hajnalra.

– Az Apa-kép-írás című sorozata már a 127. résznél tart. Mikor kezdte el, és milyen céllal? A médiaszereplőknél már szinte kötelező az ilyen magánéleti kitárulkozás?

– Se nem kötelező, se nem magánéleti kitárulkozás. Nem nagyon tudok olyan apáról, aki sokat írna a saját családjáról. Anyáknál ez inkább előfordul. Amikor Borka lányom néhány hónapos volt, 2003 végén, akkor kezdődött ez a sorozat, egy hetilap, a Képmás magazin felkérésére. Aztán kéthetes ritmusban ez átkerült a Magyar Televízió weboldalára. Az indíttatás részben az volt, hogy az apák ritkán nyilatkoznak a saját családjukról. Az apáról inkább az a kép él a köztudatban, hogy dolgozik, pénzt keres, a családi ügyeket meg az anya intézi. De a gyerekeknek szükségük van apaképre is. A bulvárlapokból mindenféle életmódról értesülünk. Én egy olyan családmodellt szeretnék megmutatni, amiből manapság nagyon keveset látunk: van egy férfi meg egy nő, akiknek gyerekeik vannak, a gyerekek mindegyikének a férfi az édesapja és a nő az édesanyja, ők ráadásul még házasságban is élnek egymással. Ez az életforma alulreprezentált a médiában.

– Meddig folytatódik ez a sorozat?

– Amikor Borka iskolás lett, ő kikerült a szereplők közül. A többiekkel is ez történik majd, hiszen az iskolában épp elég dolguk akad, mire megtanulnak írni-olvasni. Ne piszkálják őket még azzal is, hogy mi jelent meg róluk az interneten.

– Teológiát is végzett emberként a hit, a vallás milyen szerepet játszik a saját életében?

– Nem szerepet játszik, hanem ez az életünk. Római katolikusok vagyunk. Szokták is mondani, milyen furcsa, hogy felvállalom a hitemet. Én nem felvállalom, az egyszerűen van. Ugyanúgy, ahogy van karom meg lábam, azokat se „vállalom fel”. A hitem alapvetően meghatározza a gondolkodásomat, az értékrendemet – és remélem, hogy a viselkedésemet is. Az életemet igyekszem a Jóisten kegyelmének tükrében élni és értelmezni. A hit tehát számomra nem magánügy, mert minden pillanatomban benne van.

– A Ma reggel című politikai magazin műsorvezetőjeként mekkora a mozgásszabadsága? Elvárják a kormánypártiságot, működik az öncenzúra, esetleg jönnek telefonok „magasabb helyekről” egy-egy adás után?

– Nekem még sosem telefonált egyetlen politikus sem. Szerintem egy újságírónak elsősorban kíváncsinak, másodsorban nagyon ébernek kell lennie. Erre törekszem. Mivel ez egy reggeli műsor, az előző egy-két nap eseményeire igyekszik reagálni. Ha behívunk valakit a stúdióba, akkor mindig valamely konkrét ügyről beszélgetünk, de azt a vendég is tudja, hogy ha azt a témát kiveséztük, akkor bármilyen más kérdést is kaphat. A műsorvezetőnek elég nagy mozgástere van. Én magam állítom össze a kérdéseket, nem súgják a fülembe adás közben, hogy mit „kell” kérdezni. Minden adás után tartunk szerkesztőségi megbeszélést, ahol kielemezzük a műsort, és ezekből a szakmai beszélgetésekből nagyon sokat lehet tanulni.

Czinege Imre

Minden vélemény számít!