Interjú a Médiatechnikában

Gál Jolán készített interjút televízióról, Ma reggelről, Híradóról, választási műsorról a Médiatechnika című havilap áprilisi számában.

Amikor utoljára láttam, így festett a szöveg:

Süveges Gergő – az MTV műsorvezetője

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát irodalom szakon és a magyar mint idegen nyelv szakon. A Pázmány Péter Egyetemen pedig teológiát végzett. 1999-ben, még egyetemista évei alatt kezdett el dolgozni a Duna Televízió Vallási Szerkesztőségében műsorvezető-riporterként. 2001-től dolgozik a Magyar Televízióban, a Híradóban, amelynek mindmáig munkatársa, emellett dolgozott 2008-tól a Nap-keltében, 2009 őszétől pedig a Nap-keltét leváltó Ma reggel című közéleti műsorban műsorvezető.

Belülről hogyan látszik, véglegesen csatát nyert a Ma reggel című műsor a Nap-keltével szemben?

Nem hiszem, hogy a Ma reggel csatázna a Naptévével.

Én viszont olvastam az újságokban a küzdelemről, sőt még mostanában is vannak olyan hírek a lapokban, hogy jogilag nem zárult le az ügy.

A Magyar Televíziónak van vitája Gyárfás Tamással, ennyit tudok, de nekem ezzel kapcsolatban semmi dolgom, nem is akarok beleszólni.

Szerintem tényleg csatát nyertek, a Ma reggel frissebb, dinamikusabb, képileg látványosabb, mint a Nap-kelte volt. Erről lapunkban már írtam is jegyzetet, de kíváncsi lettem volna egy belsős kolléga véleményére.

Másfél évig dolgoztam a Nap-keltében, ma pedig a Ma reggelben dolgozom. Szeretem ezt a műfajt.

Nagyon diplomatikus, de jól van. Szakmailag is jók, Süveges Gergő pedig különösen, azért vagyok itt.

Mindenki jól végzi a dolgát: Betlen János is, Jegyes-Tóth Kriszta is, Bereki Anikó is. És persze az a csapat, amelyik napról napra létrehozza a műsort.

Mennyien készítik ezt a műsort?

Műsorvezető, mint említettem most négy van, a szerkesztők nagyjából tízen vannak, valamint mindazok, akik az ő munkájukat segítik, no meg a műszaki csapat; összességében talán negyven ember, de még sosem számoltam össze.

Mekkora előmunkálatok előzik meg a műsort, az adást?

Az én részemről az előző nap teljes egészében a felkészüléssel telik. Reggel leülök a számítógéphez, és éjszaka állok fel onnan, mondjuk éjjel 11 körül.

Egy- egy témáról, riportalanyról egyedül szerzi be az információkat, vagy vannak, akik segítenek ebben?

Közös az előkészítés, természetesen megbeszéljük azt, hogy kit milyen témában hívunk be a stúdióba. Ez csapatmunka, ami azt is jelenti, hogy gyakran teszek én is javaslatot témákra vagy személyekre. Ha már tudom, ki jön másnap reggel, nekiállok, és feltúrom az internetet, gyűjtöm a muníciót a beszélgetéshez.

Változó a ritmusa a Ma reggelnek. Ezen a héten – amikor ez a beszélgetés készül – kedden, szinte végig hadarta a műsort. Máskor kellemesen nyugodt a hangvétel. A témák sokasága miatt van ez, vagy valami új divat?

Lám, ezek szerint kérdezni is lehet hadarva… Minden attól függ, mennyire sűrű az adott műsor: hány vendég, hány téma jut egységnyi időre. A lapszemlében el tudom képzelni, hogy olykor gyorsabb vagyok, mert nem ugyanaz három és fél percben szemlézni a lapokat, mint két percben tenni ugyanezt. Igen, ez hol ilyen, hol olyan.

Szerkesztőtől és szerkesztéstől függ?

Attól is, de attól is, hogy kik a vendégeink, és van-e, aki lemondta a meghívást az utolsó pillanatban.

Értem és el is ismerem, hogy vannak bizonytalan tényezők. De a hadarást tapasztalom máshol is, történetesen a Híradóban. Nem akarok nevet mondani, de van, akit csak a délutáni illetve az esti Híradóban látok, hallok és mindig hadar, ráadásul olyan hangosan szürcsölve veszi a levegőt, ami egy kezdőnél is zavaró hiba, nem egy rutinos régi képernyősnél. Drukkolok, hogy be ne szippantsa a mikrofonját.

Eléggé erősen oda van csiptetve a ruhánkhoz, így ez a veszély nem áll fönn.

Van-e beszédtechnikai tanár most, az mtv-ben, aki megnézi, meghallgatja a képernyősök szereplését, és alkalmanként a hibákat szóvá teszi?

Van egy anyanyelvi és képernyő bizottság, Acél Anna ennek a vezetője. Ők rendszeresen szemlézik a különböző műsorokat és műsorvezetőket, és ajánlatokat tesznek.

No, de Acél Anna is szerepel a képernyőn, lehet tárgyilagos a kollégáival szemben?

Igen, ő híradós. A bizottságban egyébként sokan vannak, nyelvészek, beszédtanárok, de Acél Anna szakértelme, tapasztalata, példaadó munkája biztosíték arra, hogy megalapozott vélemények szülessenek.

Meglepő, amit mond, mert ő is érintett belsős, és ő is szürcsöli a levegőt.

Ez az Ön véleménye.

Kérdés, hogy meg meri-e mondani kollégáinak a zavaró hibákat.

Ha ezt megkérdezi tőle, bizonyára tanulságos esetekről tud majd beszámolni.

Rendben van, Tőle is meg fogom kérdezni. Ami a Ma reggelt illeti, konkrétan ezt a mai napot, kilenckor végzett, de féltízre hívott, mert még értekezletük volt. A reggeli műsor értékelésében ki vesz részt?

A főszerkesztő van jelen, az adott adás szerkesztője, a műsorvezető, esetleg a rendező, és frissiben megbeszéljük az aznapi tanulságokat. Mi volt jó, mi nem, mit kellene másképpen csinálni, ezek egyrészt technikai dolgok, másrészt tartalmi kérdések.

Nagy ötlet a Mementó című visszatekintés, nekem különösen kedves, hiszen sokat dolgoztam akkoriban, 20 évvel ezelőtt a TV Híradóban és jó visszahallani egykori tudósításaim részleteit, de mint sok estben mostanában, nem írják ki az alkotókat. A Ma reggelből is, jobbára csak a műsorvezetőket ismerheti meg a néző. Ez is új divat?

A Mementónak minden alkalommal kiírják a szerkesztőjét, Bakos Katalint. Egyébként a bejátszásokat a társszerkesztő állítja össze, a műsor végén a stáblistán megjelenik a neve.

De nincs a Ma reggelnek stáblistája, elköszön a műsorvezető és legfeljebb bemondja, hogy holnap ki lesz a műsorvezető.

Hogyne lenne stáblista! Az elköszönés után a műsorvezetővel kezdődik a sor és a közéleti igazgatóig bezárólag mindenkit felsorolunk, aki részt vett az adás elkészítésében.

Hogyan tovább, Süveges Gergő? Milyen munkákat szeretne még televíziósként végezni?

Szeretem a Ma reggelt, szeretem a Híradót, most nem gondolkodom máson.

Sőt, mint olvasom az újságban, a választási műsort is vezetni fogja.

Eddig is részt vettem a választási műsorokban, most is így lesz.

Milyen témákkal szeret egyébként foglalkozni?

Zenészekkel igen szívesen beszélgetek, sőt van egy ága a zenének, amivel különösen szívesen foglalkozom, ez a népzene, illetve az ahhoz közelálló zene, a világzene is. Előadók közül például a Kaláka, Palya Bea, Sebestyén Márta, Ghymes, és még annyian… Jól esik időnként, a közéleti politikai témák között a maradandóbb értékekre is időt szánni.

A családi életre mennyi ideje jut? Panaszkodhat-e a felesége? Láttam nemrégen, a házasság hetén kedves felségével, Margittal, és megállapítottam, hogy még hasonlítanak is.

Tíz éve vagyunk házasok. Én is hallottam már olyasmit, hogy a jó házasságban hasonulnak egymáshoz a házasfelek. Van négy gyermekünk, két fiú és két lány, amikor itt elvégzem a munkámat, hozzájuk sietek. Igyekszem itt hagyni a munkát és otthon valóban velük lenni.

És ők mit szoktak mondani a papának?

Azt, hogy de kár, hogy elmész, vagy azt, hogy hamar gyere haza. Azt tudják, hogy apa a tévében dolgozik, de egyébként nem nagy téma otthon. Igyekszem inkább élőben velük lenni.

De mégis, otthon mit szoktak mondani a szerepléseiről?

Otthon meseolvasóként, diavetítőként, játékmegragasztóként és biciklikerék-pumpálóként „szerepelek”. Elismerik a teljesítményemet…

Gál Jolán

Minden vélemény számít!