Interjú a Story Magazinban

2009. április 9-én jelenik meg a Story Magazinban kétoldalas interjú Homonnay Gergely tollából húsvéti készületről, családról, böjtről.
Itt látható a tördelt változat, amelyben azonban figyelmen kívül hagyták néhány – szerintem lényeges – módosításomat, így aztán inkább az általam is jóváhagyott szöveget javaslom. Itt van ni.

Süveges Gergő, az MTV híradósa
„Az a hivatásom, hogy apa vagyok”

Buborék:
Két fiú, két lány

Kiemelt szöveg:
„Ugyanúgy jelen vagyok a lurkók életében, mint a feleségem”

Gergő 32 éves korára két kisfiú és két kislány édesapja! A hattagú családban fontosak az ünnepek, így a húsvétra is már hetekkel korábban elkezdtek készülődni.

Az ünnep Gergőéknél sosem az ajándékokról, hanem a családról, az együttlét öröméről szól. Így aztán a húsvétnak sem a locsolás az egyetlen attrakciója.

A gyerekek is értik, mit jelent a böjt

A vallás, a hit meghatározza Gergőék mindennapjait. A hatéves Borka és a négy és féléves Marci már elég nagy ahhoz, hogy tudja: a húsvét Jézus halálának és feltámadásának ünnepe, és azzal is tisztában vannak, hogy a böjt bizony lemondással jár. „A gyerekeink számára a böjt azonban nem ugyanaz, mint nekünk – mondja Gergő. – Persze ők is vállalnak valamit, ezért most arra próbálnak figyelni, hogy ne pazaroljanak semmit: ne folyassák feleslegesen a vizet fogmosás közben, vagy éppen kapcsolják le a villanyt, amikor kijönnek a szobából.”

„Keressük a nyuszitojásokat”

A húsvéti ünneplés Nagyszombaton kezdődik. „Ilyenkor mindig részt veszünk az esti körmeneten, amit a gyerekek elsősorban azért szeretnek, mert ekkor gyertyát lehet vinni és nem kell korán lefeküdniük” – mosolyog Gergő. A csúcspont azonban mégiscsak a hétfő – nemcsak a gyerekek, hanem az egész család számára. „Marcival mi is felkerekedünk, és megöntözzük a lányokat, de nem kölnivel, annak valószínűleg nem is örülnének” – mondja az édesapa. Túl messzire azonban nem kell menniük, hiszen akkorra már mindenki a nagyszülőknél tartózkodik. „Mind a kilenc unoka együtt van ilyenkor, és számukra a legnagyobb esemény, hogy a kertben meg kell keresniük a nyuszitojásokat, amelyeket a felnőttek néha újra és újra elrejtenek a kertben, csakhogy tovább tartson a gyerekek öröme.”

„Csak vasalni nem tudok”

Egy négygyerekes családban persze nem egyszerű szülőnek lenni, bár úgy tűnik, Gergő és felesége jól elboldogulnak a feladataikkal. „Az én hivatásom, hogy apa vagyok. Úgy gondolom, hogy a szoptatáson kívül nincs olyan teendő, amit egy férfi ne tudna megadni a gyerekének – vallja az édesapa. – Én ugyanúgy jelen vagyok a lurkók életében, mint a feleségem. Reggeliztetem őket, a kisebbeket tisztába teszem, mindez teljesen természetes.” Azt azonban Gergő kénytelen elismerni, hogy a házimunkában nem mindenben tud a feleségének segíteni. „Vasalni nem tudok. Viszont amikor otthon vagyunk, mindketten azt a feladatot végezzük el, amelyik épp soron következik” – mondja Gergő. Ő egyébként arra is ügyel, hogy a négy gyerek mellett a feleségével is jusson egymásra idejük, hiszen a házasságuk csak így maradhat működőképes.

Keretes
Tévé nélkül a tévés!

Gergő felesége, Margit szinte soha nem látja férjét a televízióban. Ennek egyszerű oka van: nincs televíziójuk. „Számítógépünk van, így aztán mesefilmeket DVD-n tudunk nézni a gyerekekkel” – mondja Gergő.

Böngészhető buborékok
A Süveges gyerekek mindennapjairól szól Gergő Apa-kép-írás című könyve. A gyerekeket az édesapa így jellemzi:

Borka (6 éves)
Iskolába készülő nagylány, aki legszívesebben pörgős szoknyát és csillogó hajpántot hord, és kérdések és ötletek áradatával borít be bennünket.

Marci (4,5 éves)
Nagyon melegszívű, érzékeny kisfiú, aki lubickol az óvodai életben, és abban, hogy igazi jó barátja van az óvodában.

Annamari (2 éves)
Angyalarcú rém. Szeszélyes, csintalan, kópé hölgy. Jól fejlett akaratérvényesítő képessége van, és egy másodperc alatt teker mindenkit az ujja köré.

Andris (5 hónapos)
Jó kedélyű, hálás kis fickó, aki éppen kúszni tanul. Békés baba, aki hatalmas mosolyokkal ajándékoz meg mindenkit, aki felé jár.

Minden vélemény számít!