felkérés kategória bejegyzései

Új feladat

Mivel az MTV január 1-jének estéjén kiadta a közleményt, hozzáfűznék néhány gondolatot.

Kaptam egy egyszerre veszedelmes és egyszerre inspiráló felkérést: alakítsam ki az MTV új, gyermek- és ifjúsági tematikus csatornáját. Mivel olyan munkatársakat sikerült megnyernem társnak, akik nálam tapasztaltabbak, kreatívabbak, ráadásul akikben bízom és akik támogatnak, hosszas hezitálás után vállaltam a felkérést.

A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy a Magyar Televízió képes legyen méltó színvonalon törleszteni régi adósságát, amelyet a 18 év alatti korosztállyal szemben évek óta felhalmozott.

Vagy legalább elkezdje törleszteni.

Vagy legalább megpróbálja elkezdeni.

Ilyenkor szokott következni az efféle írásokban az a rész, hogy hajrá, előre, most váltjuk meg a világot… Mivel azonban úttörőnek lenni nem hálás feladat, azzal is tisztában vagyok, hogy a személyes bukás esélye gyakorlatilag százszázalékos.

De – és ez a fontosabb szempont – azt is hiszem, hogy szellemiséget kialakítani, értéket adni és felmutatni még akkor is érdemes, ha a személyes siker reménye csekély. Alapozni, útnak indítani, minőségre nevelni és hosszú távra tervezni még akkor is szükséges, ha az elmúlt évtizedek éppen nem a hosszú távú tervek értelméről győztek meg bennünket. Nem saját magamnak, hanem a célkorosztálynak remélek sikert és szellemi javakat. Miközben próbálok reálisan gondolkodni. Hiszen annál csak jobb lehet.

Ha minden ígéret igaznak bizonyul, a képernyőről és a belpolitikából sem tűnök el teljesen, bár az új feladattól azt is remélem, hogy általa némi távolságot tudok venni a napi politikai adok-kapoktól. Üdítő lenne.

Ha a dolgot őt magát nézzük: a kezdeményezés szép és nemes. A cél lehet közös: a gyerekekért és a fiatalokért szeretnénk dolgozni.

Sok sikert – mindannyiunknak.

Gasztrocikk a Magyar Konyhában

A Heti Válasz útjára indította Magyar Konyha mellékletét, a karácsonyi számba kértek tőlem is rövid írást.
Ez született…

Karácsonyi Süveges-konyha

Nem is tudom. Egyszer hívtak egy főzős műsorba. Kérdeztem: Kérdezőnek? Mondták: Főzőnek. Kérdeztem: Aztán szakács lesz-e? Mondták: Az lennék én. Rögtön tudtam, hogy nem kell mindent elvállalni.

Erre tessék. Azt mondja László Dóra, meséljek arról, mit jelent nekem a magyar konyha, meg a karácsonyi ízek, és leginkább mit főzünk idén. Szabadkoztam, húzódoztam, de csak kötötte a fullasztott kutyát az evőpálcikához; megsajnáltam, belementem. De előre szólok: tőlem sokat ne várjanak.

Mert amíg ketten voltunk Margittal, addig még csak-csak próbálgattunk új recepteket, de amióta hatan vagyunk Borkával, Marcival, Annamarival és Andrissal, azóta leginkább plagizálunk, és követjük a jelszót: „Gyorsan. Valamit.” Hogy finom-e? Kinek van azt ideje észrevenni? A négy gyermeki bendő tempóját képtelenek követni az ízlelőbimbók; a kulináris élvezetek netovábbja az eper ízű köhögős orvosság; a gyereksereg kedvence pedig a kukoricaleves és a túrós tészta. Próbál Margit olykor mívesebb táplálékkal előhozakodni, de az intenzív fintorgás mindig visszalöködi a paradicsomleveshez.

Ami a karácsonyt illeti, vannak azért speciális étkek; Margit kitesz magáért, mert csuda háziasszony. Csak akkor komorodik el kissé, amikor a speciális halkrém, a bejgli, a vaníliás kifli, a rumos golyók fölött meglátja utódaink esdeklő pillantását: Ugye vacsorára tejbegríz lesz, Anya?

Találkozzunk Csongrádon és Deszken!

2010. október 19-én 14 órától a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban tartok előadást Olvass a sorok között! címmel;
17 órától pedig Deszken a Községi Könyvtárban (Tempfli tér 8.) lesz lehetőségünk beszélgetni hivatásról, családról, gyerekekről, hitről. Mindkét alkalom dedikálási lehetőség is, lesz nálam Apa-kép-írás és toll…
Örülök a találkozásoknak!

Találkozzunk Cegléden és Győrben!

Az Országos Könyvtári Napok keretében 2010. október 9-én szombaton 10 órakor a Ceglédi Gyermekkönyvtárban (Gubody u. 15.) lesz lehetőségünk beszélgetni, találkozni. Fő téma a család – az Apa-kép-írások fényében.

Ugyanezen a napon 15 órakor pedig a győri Galgóczy Erzsébet Városi Könyvtárban (Herman O. u. 22.) veszek részt hasonló beszélgetésen.

Sűrű nap lesz, de örülök a találkozásoknak!

Találkozzunk Békéscsabán!

2010. október 7-én 17 órakor a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár (Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.) szervezésében a Családi Olvasás hete rendezvény keretében beszélgetünk olvasásról, családról, Apa-kép-írásról.
Örülök a találkozásnak!

Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Kiss Ernő u. 3. Békéscsaba, Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Kiss Ernő u. 3.